כיצד לבחור מגדל למידה מתאים לילדים?
אחד האתגרים היום-יומיים המרכזיים של הורים לפעוטות הוא ההתעסקות הנדרשת במטלות הבית, בדגש על זמן הבישול במטבח, בשעה שזאטוט בגובה 80 ס"מ מתחבר לרגל ומנסה לטפס עליה, כאשר הוא מעודד את עצמו בקריאות רמות ומשפר אחיזה באמצעות מריחת שובל של נזלת על שולי השמלה או המכנסיים של ההורה העסוק. בעוד שסבתות רבות יטענו שהוא "מכור לידיים", רצונו של הפעוט לטפס מעלה אינו משקף בהכרח פינוק או הרגלים מגונים, אלא דווקא את רצונו להשתלב במשפחה כשווה, ולהיות חלק מהעשייה ומאותם דברים שבשל גובהו ויכולותיו המוגבלות – נסתרים מעיניו.
מגדלי למידה הם למעשה פיתוח חכם שמשלב בין רהיט עץ איכותי, תמיכה ויצירת נגישות לפעוטות. מגדל הלמידה מהווה מתקן הגבהה מותאם, הכולל מעקה, ומאפשר לפעוטות לעמוד בבטיחות לצד הוריהם ובני משפחה אחרים, במגוון פעילויות ביתיות, להתנסות ולחוות, ובעיקר לבנות את היכולות המוטוריות והביטחון העצמי שלהם, כבר מגיל צעיר. מגדלי למידה הפך בשנים האחרונות לאחד הפריטים הבולטים בבתים עם ילדים קטנים, כאשר ניתן למצוא כיום מספר דגמים איכותיים של מגדלי למידה לילדים ולתינוקות בהתאמה לגיל, הגובה ולגורמים חשובים נוספים.
מה חשוב לבחון בבחירת הדגם הנכון?
על מנת לאפשר לילדים לעמוד בגובה משטחי העבודה במטבח ובבית בכלל, להשתתף בפעילויות ובעשייה, תוך שמירה על בטיחותם, חשוב לבחור במגדל למידה מותאם ואיכותי, על פי מספר משתנים:
- בטיחות – מגדל למידה דורש בסיס יציב ומאוזן, חלוקת משקל ועמידה איתנה על גבי רצפות ומשטחים. כדאי לבחור בדגם מעץ טבעי איכותי, בציפוי פורמייקה או צבע במרקם חלק וגימור של פינות מעוגלות. חשוב כמובן לוודא כי המגדל כולל מעקה יציב ומקובע, אינו מתנדנד ואינו מתנתק. במידה וקיים מנגנון נעילה, יש לוודא כי המנגנון לא ניתן לתפעול ולפתיחה על ידי הפעוט.
- התאמה לגיל ולמידות הילד – ישנם כיום מגדלי למידה בגובה אחיד, המותאמים לטווח גיל / גובה מוגדר, וניתן גם לבחור במגדל מודולרי ומתכוונן, בו ניתן להשתמש לשנים ארוכות יותר ואף להעביר מילד לילד. כך או כך, חשוב לבחור בדגם המספק הגבהה שמותאמת למבנה הבית והמטבח ולגובה הפעוט, תוך לקיחה בחשבון את צפי הגדילה ושימוש לטווח של שנה עד שלוש שנים. יש לבדוק במפרט הדגם גם את המשקל המקסימלי שהמגדל יכול לשאת בבטיחות וביציבות.
- תכנון פונקציונלי – חשוב להבין לאילו שימושים ובאילו חללים בבית ישמש המגדל ולבצע התאמה של המידות. במקרים מסוימים מידות הדגם המשמש את הילד דורשות תוספת מקום בשל בסיס רחב, סולם או רגליים בעלות הטיה אלכסונית. בנוסף יש לוודא כי המגדל מאפשר לילד להישאר משוחרר ומקרב אותו באופן אופטימלי וצמוד למשטחי השיש והעבודה.
אלמנט נוסף שחשוב להתייחס אליו הוא מקום האחסון, כאשר לדירות מגורים קטנות ולחללים צפופים יותר, מומלץ לבחור בדגם בעל מנגנון המאפשר קיפול לצרכי אחסון. ניתן גם למצוא מתלה תלייה למגדל המקופל. מרכיב חשוב נוסף הוא ניידות של המגדל בבית באמצעות גלגלים אשר מאפשרים העברה קלה בין חדרים, עם מנגנון נעילת גלגלים לשמירה על היציבות בעת השימוש בו. הורים לילדים "צמודים" או לתאומים, שכחלק ממדיניות מניעת ויכוחים ומריבות רוכשים שניים מכל דבר, יוכלו לבחור במגדל למידה זוגי אשר מתאים לריתוק ולהגבהה של שני הילדים גם יחד.
- תוספים ושימושים – מגדל למידה בסיסי הוא מגדל הגבהה לצרכי עמידה של הפעוט ושיתופו בפעילויות הביתיות. יחד עם זאת, תכנון חכם, פיתוחים ותוספים, הביאו ליצירת מגדלי למידה מודולריים ורבי שימוש דוגמת: מגדל הכולל לוח ציור, מגדל המתקפל לשולחן אכילה ו/או יצירה ועוד.